Druhy medu

 

Med pohankový

V Rusku, na Ukrajině a v Polsku je velmi ceněn pro své léčivé účinky. Je také vynikající pro pečení; pečivo s přídavkem pohankového medu zůstává dlouho vláčné. Tento med má typickou tmavou barvu. Jeho jedinečná chuť i aroma je nezaměnitelná a někteří odborníci o ní tvrdí, že je "venkovská" (nevoní). Pohankový med je jedním z nejzdravějších medů vůbec pro svůj vysoký obsah rutinu, který způsobuje rozšiřování a čištění cév. Rutin v medu je lidským organismem výborně vstřebáván. Osvědčil se v léčbě křečových žil, nemocí jater a ledvin. Nehodí se do čajů pro své aroma, ale je velmi vhodný jako jedna lžička navečer před spánkem.  

 

Med lesní květový

Je sbírán včeličkami na lesních pasekách z květů lesních malin. Je velmi lahodné chuti a je přezdíván jako "přítel srdce " pro své rychlé povzbuzující a podpůrné účinky především proti chronické únavě a poklesům výkonnosti.

Pro svou velmi jemnou chuť a lehkou stravitelnost je zvláště vhodný pro děti. Je hojně využíván sportovci jako povolený doping, výborný je také do čajů proti nachlazení a nebo jako přírodní náhrada řepného cukru.

 

Med lipový

Patří k nejaromatičtějším medům vůbec a je znalci medu velmi uznáván. Vyniká silnou vůní, připomínající rozkvetlou lípu a výraznou harmonickou chutí. Včeličky sbírají nektar ze stromů lípy nejvíce odpoledne a navečer za horkých letních dnů a proto lipový med ztělesňuje plnou sílu teplého podvečera mystickou vůní.

Působí uklidňujícím a uvolňujícím dojmem, podporuje duševní produktivitu a kreativitu. V malé míře obsahuje i mentol. Především je vhodný pro lidi, kteří musí hodně duševně pracovat. Lipový med usnadňuje vykašlávání, pocení, má protihorečkový a protizánětlivý účinek. Používá se při léčbě akutních i chronických onemocněních horních cest dýchacích, zánětech krku, nosních dutin, průdušek a angíny. Díky vysoce účinným antibiotickým látkám se používá také k léčení močových cest, revmatických chorob a neurózy. V zimních měsících je ideální v prevenci a léčbě nachlazení, výborně se jeho aroma pojí s bylinnými čaji. Velmi chutný je také jako sladidlo do bílého jogurtu.

 

Med jarní pastovaný

Pochází z nektaru planě a divoce rostoucích bylin nesečených horských luk a trvalých travních porostů. Představuje harmonii kvetoucí letní louky. Tento med má typickou světlejší barvu a je čistě květový.

Pastovaný med vzniká úpravou medu za studena, řízenou krystalizací- speciálním, dlouhým a delikátním mícháním. Zachovává si hodnotné biologicky cenné aktivní látky. Má pastovitou až krémovou konzistenci s jemným perleťovým leskem a je velmi vhodný pro natírání na pečivo, protože se dobře nabírá a nestéká. Pro svou rychlou stravitelnost a dobrou chuť je velmi vhodný pro děti, ale i starší populaci. Náš tip: přidejte do pastovaného medu trochu našlehaného rostlinného másla, mleté oříšky a kakao a vznikne tak báječná medová pochoutka "nutela" pro malé děti.